Archive for the ‘Life’ Category

Unifi: Update DNS on TRG212M router

Posted on the August 5th, 2014 under Blog,Blogger,Computer,Data Transmissions,Internet,Life,Linux,Linux Software,Live Blogging,Malaysia,Money,My Life,Unifi by

No Gravatar

 

 

 

To all the Unifi user, by default your router is not allowed user to update the DNS setting. and its not visible by admin account.

Here is the step you can follow to change your DNS setting

 

1. Login to the router using below credentials

  • Username:  operator
  • Password (default unifi password ):  h566UniFi

2. Go to Setup Tab
3. Click on the WAN at the left

Untitled

 

 

4. On the 1_INTERNET_R Click on the edit button in red circle (as per picture) – edit

5.  On the DNS setting tick on Manual radio button and configure your DNS to Google DNS

  • Primary: 8.8.8.8
  • Secondary: 8.8.4.4

6. Apply the setting

 

 

Uneeetitled

Share

My 10 Greatest Achievements

Posted on the December 9th, 2012 under Event,Life,Live Blogging by

No Gravatar


akuadi.org1308.jpg, originally uploaded by akuadi.

Share

Passport dah siap

Posted on the January 9th, 2011 under Life,My Life by

No Gravatar

Pagi tadi g Pejabat Imigresen kat Pusat Bandar Damansara, punya la ramai orang….dari kul lapan…pastu ambik no dapat 1205.. Current baru 1070… beratus lagi ada…then dalam kul 11 lebih baru dapat g counter bagi form and bayar ….

Pastu kul 1 lebih baru dapat passport….lega skit semua dah settle.. lagi 2 minggu dah nak g dah….ahaks..laptop xder lagi ni….nak kena beli cepat2…owwhhh .. :(

Share

Demam la Pulak

Posted on the January 7th, 2011 under Life,My Life by

No Gravatar

Wahhh…arini demam….menggigil pulak tu…sejuk gila…. then dah malam ni baru rasa ok skit..Ikutkan hari ni dah 2 hari tak makan nasi…leh kurus ni…this week pun tak belanja banyak duit….skrg mmg kena menabung betul2…aku nak saving for future…Nak beli umah…nak kawin…. semua ni nak pakai duit banyak… so skrg kena keje kuat …standby banyak2… sok petang kalau tak hujan leh sambung g jogging… Tadi tgk raja lawak …not bad la….tp ada gak yang bosan…tak lawak langsung….xper baru 1st week….banyak lagi ada kan…so kena la tunggu smpai finale …

sok pagi nak bangun awal g wat passport kat Pusat Bandar Damansara… ingat nak wat pagi tadi…lepas balik keje, sekali gambar tertinggal pulak kat umah. next week nak settle pasal laptop lagi..cam banyak je keje…

Share

Twenty Lima

Posted on the January 6th, 2011 under Life,My Life by

No Gravatar

25 – 06 January 2011

kejap jer dah 25 tahun…apa yang 25 tu…umur aku la…kejap jerk…pejam celik-pejam celik…ketegori muda lagi ni…. banyak lagi benda tak dapat …. tak per…usaha new year, new dream….hard work… Go adi Go….
Soalan yang paling banyak di tanya kat fb…bila nak kawin…. Ni jawapan dia… Saya tunggu Cik Nadzatul Nabila abis study dulu…tak nak kacau time dia study… I love you sayang
Share

Jalan-Jalan

Posted on the January 5th, 2011 under Life,My Life by

No Gravatar

Pagi2 tadi g Perodua service kete… meter dah 21k dah pun..premium service..lama gak la…dekat sejam lebih baru siap….mamat kat situ dok bersembang jer…patut la lambat siap.. so far mmg dah sedap la drive tadi…. then g bayar duit kete…xpnh2 lambat….bulan ni terlambat….ni sbb xder masa keje…padahal malam ni pun keje gak… ;)

lepas tu baru teringat passport tak buat lagi…lagi dua minggu nak kena g site kat Singapore… tp g 2 minggu jer…stay kat JB sbb company dah provide apartment n company car kat sana… just kalau ada problem kat Data Center kat Singapore terus je drive g sana… Pastu g kedai gambar ambik gambar… 20minit dah…by this week or next monday dah kena g wat passport…Then balik tapau nasi kat mamak…sbb dah kebulur dah… :’(


Share

Cerita Hari Ahad

Posted on the January 2nd, 2011 under Life,My Life by

No Gravatar

Pagi tadi bangun awal… sbb smlm dah puas tido…dari pagi sabtu lepas balik keje….Pagi tadi gayut ngan Cik Bella ….guna ITalk murah gak….sbb skrg ni dia kat turkey… Next week baru balik…

Then alang2 dah bangun awal…g joging jap…seround dua…Then nenek call suruh datang umah….siap2 mandi…kul 10 baru smpai umah nenek…lepak2 jap …then breakfast ngan family Cik Bella (sayang….jgn jeloz tau…. ;) ) sambil makan macam2 sembang… pastu golek2 jap kat sofa…sedar2 dah tertido dah…smpai time lunch baru bangun…

After that cuci muka…lunch pulak….baru nak diet….tp xper…makan sikit je… then tgk tv….golek2 lagi..tertido smpai ke petang…pastu turun bawah hantar family cik bella balik…. then borak2 ngan nenek….smpai kul 8… lama gila borak..macam2…. banyak borak pasal future….pastu byk lagi cite2 pasal family…yg kita org share… skrg aku tau  banyak benda… :) …then pasal majlis pulak…. nenek request…wat simple2 je untuk this year punya….nenek nak masak…. just for family…. nenek banyak bagi advise. n yang paling best.. nenek cakap nak tengok cucu dia kawin cepat ;) ….

dah xlarat lagi nak tulis panjang2 ni…kepala dah ting tong…maybe sbb banyak sangat tido kot…td dah telan Penadol 2 bijik…..esok keje pagi…tapi tak ngantuk…. nanti kena paksa gak badan ni tido…esok for sure banyak keje kat ofiz… since jumaat n sabtu public holiday…

Share

Satu Satu Satu Satu

Posted on the January 1st, 2011 under Life,My Life by

No Gravatar

First entry untuk tahun 2011. Kejap je masa dah berlalu…dalam baper hari lagi jer umur pun cukup 25…ohhh…kejap nyer 25 …smlm new year kat opiz jerrkk…tp last year best gak dapat lepak curve.Bila pikir-pikir balik banyak lagi benda tak achieve untuk 2010. Tapi xpe kena usaha lebih lagi utk dapat semua benda tu…

2010…byk jugak pahit manis yg dah dapat…. dapat keje baru, kete baru, hp baru, buat investment, my 1st anniversary in my life …n banyak lagi…. pasni target nak beli rumah n ambik cert.. nak kawin yang ni insyallah bukan dalam masa terdekat ni…Mak dah pesan jgn kacau time dia tengah study.so kena la tunggu cik Nabila habis study dulu… dalam 3-5 years lagi (love u Nadzatul Nabila)…nanti kalau cik Nabila sambung master/phd kat oversea kena tunggu smpai dia abis study… maybe more than 5 year..xpe yang penting I nak u capai cita-cita u dulu..i sanggup tunggu u… I nak tengok u berjaya….3-5 tahun tu kejap jer…pejam celik-pejam celik jer…kejap jer adi…sabar eh…. :) xpe mungkin bila cik Nabila dah abis study nanti umur aku pun dah 30.. tak tua sangat kot….dapat kumpul duit…beli rumah complete furnish..nanti dah kawin senang kan… ;)

kawan-kawan aku banyak dah kawin…hahaha…dah ada anak…pasni geng ngan bapak2 org n mak2 orang lak… mesti dia org panggil aku Uncle Adi… hahaha…. Bekorban untuk orang yang paling kita sayang…melihat dia gembira dan tersenyum….itu yang boleh buat aku berasa gembira…

Untuk membahagiakan seseorang,kita perlu menangis selautan air mata..dan kita perlu berusaha untuk mencapai segala impian dalam hidup…moga2 pengorbanan itu nanti berbaloi in future…walaupun benda tu kita tak nampak skrg… Jangan berhenti di tgh jalan….Berdoa kepadaNYA bila kita susah atau senang sekalipun…

yang pahit2 malas nak citer la…. contoh cam kete kene sondol…n etc…

Target 2011..nak simpan duit banyak for future…nak kawin nanti nak pakai duit banyak…kalau boleh nak guna hasil titik peluh sendiri tak nak susahkah family. Dia org dah banyak berkorban wang ringgit utk aku….sekarang ni masa nak tolong my parents pulak.. tolong adik2 nak belajar….

Aku nak ambik cert..tp bila masa nak fokus study ni…keje skrg pun tak tentu masa…Masa mula2 joint company baru ni..aku rasa bosan…sbb tak boleh nak catch up.. ye la dari server support ala ala system admin… g tukar masuk hosting company…mmg pening la gak… nak kena bljr pasal webserver ..pastu kena tau coding2 cam html n php n mysql n apache.. hahaha… tp skrg…aku dah start suka keje ni…mmg seronok …. 1st month aku keje company dah bagi compliment … :) best gila…. pastu company baru ni… mmg betul2 appreciate pekerja dia org….

Macam2 elaun ada…boleh beli buku,grooming… n bulan ni… aku kena g JB…2 minggu… sbb kena jaga data center kat Singapore… leh lak jalan2… aiyoookkk passport tak buat lagi ni…this week kena g buat… hahahaha…

This year gak… aku harap my big day in September berjalan lancar.. hopefully tak de pape problem.. Aku nak benda ni simple tp meriah…. skrg dah kena get prepared for that thing…. tinggal lagi 9 bln jer kan…kejap je masa….

aku harap family aku akan kekal bahagia hingga akhir hayat….hidup harmoni…..

Share

Tepung oh Tepung

Posted on the January 9th, 2010 under Life by

No Gravatar

 

Tgk pic ni ……hahaha…dua birthday boy… Rachman on 1st January and aku 6 January….

Biasa la kalau birthday time kalau tak kena tepung mmg tak sah la kan…ni semua idea office mate aku la…macam mana la aku boleh pergi duduk lak kat situ….mmg senang la kena… ;) tp enjoy la gak….korang mmg terbaik la…..makan pun byk..sampai nak bocor perut… :)

 

Location: Al Rawsha Restaurant

Time: 08 January 2010

 

 

20975_244224064394_829069394_3053229_6468068_n20975_244223914394_829069394_3053215_3605534_n20975_244224014394_829069394_3053225_2159137_n20975_244224039394_829069394_3053227_7761473_n20975_244223619394_829069394_3053188_7403933_n20975_244223964394_829069394_3053220_5540195_n20975_244223944394_829069394_3053217_6529583_n 20975_244223464394_829069394_3053170_1276846_n 20975_244223489394_829069394_3053173_5136316_n 20975_244223994394_829069394_3053223_6701824_n20975_244223989394_829069394_3053222_1503425_n20975_244223659394_829069394_3053192_5255035_n20975_244223949394_829069394_3053218_5934312_n20975_244223444394_829069394_3053167_3683178_n20975_244223564394_829069394_3053182_1112575_n

Share

6 January 2010

Posted on the January 6th, 2010 under Life by

No Gravatar

Wah….dah 6 Januari…so umur aku dah cecah la 24… muda lagi kot….muda ker…..hahaha….

So far nothing special on this date coz i’m working on night shift… sob3 :( ..

But some one give me a special pic & sing birthday song to me….

My 1st birthday gift from Nadzatul Nabila. Thank you very much, really appreciate that

 

18045_1186533630200_1434065514_30446952_1706323_n 18045_1186533670201_1434065514_30446953_7519647_n 18045_1186533710202_1434065514_30446954_3717873_n 18045_1186533750203_1434065514_30446955_3864494_n 18045_1186533790204_1434065514_30446956_5272382_n

Share