minggu lepas pc aku buat hal… xtau ar apa pasal.. so aku terpaksa format balik win & fedora.. sblm ni pun fedora buat hal.. kernel panic lak.. aduh tension nyer aku… so aku decided to install balik vista & fedora core 7..

so aku follow ar petua Mr. Kane (Class System Admin) :
aku create custom layout partition

Partition
/boot = 500 mb
/swap = 1536 mb
/ = 20000 mb @ root

so aku pun install ar cam biasa n default kernel utk fedora core 7 ni version
* 2.6.20-2925.9.fc7xen
* 2.6.21-1.3194.fc7

so aku plan nak update jer pasni semua .. biler dah abis installation aku update ar fedora ni.. mak aih ader 256 update available.. so aku biarkan jer dia update sendiri… So biler dah abis update aku kena ar configure balik Squid sbb aku x terror lagi guna benda ni.. pastu nak update database blacklist .

Sbb pc aku ni DualBoot using GRUB.. so aku mount semua partition ntfs aku kat dalam fedora ni senang jer aku buat…. cam ni:

1. kena install fuse fuse-libs ntfs-3g dalam DVD fedora 7 dah ader dah…

so install ar sbb aku dah login as root just type

Install
[root@localhost ~]# install fuse fuse-libs ntfs-3g

(make sure korang tau kat maner installer dia ni @ rpm)

2. check ar partition yg ada

Cheking Partition
[root@localhost ~]# /sbin/fdisk -lu /dev/sda | grep NTFS
Partition
[root@localhost ~]# /sbin/fdisk -lu /dev/sda | grep NTFS
/dev/sda1 * 2048 30722047 15360000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 30722048 92162047 30720000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 92162048 143362047 25600000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda5 143364096 163844095 10240000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 163846144 184326143 10240000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda7 184328192 215048191 15360000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda8 215050240 256010239 20480000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda9 256012288 337932287 40960000 7 HPFS/NTFS
/dev/sda10 384114688 488394751 52140032 7 HPFS/NTFS

create directory for this partition dalam media :

Create Directory
[root@localhost ~]# cd /media
[root@localhost ~]# mkdir c d e f g h i j k (sbb aku ader 9 partition ntfs)

4. mount la partition tu

Mount
[root@localhost ~]# mount /dev/sda1 /media/c -t ntfs-3g -r -o umask=0222 (read only)

[root@localhost ~]# mount /dev/sda1 /media/c -t ntfs-3g -rw -o umask=0000 (read/write)


5. so mount ar dari sda1 sampe sda10.. kalau korang nak read/write kat dalam partition ntfs tu guna command yg kedua tu k. so lepas tu korang boleh ar check kat /media/c mesti dah ader aper yg korang mount tadi..

* mount ni temporary jer.. lepas korang restart dia akan hilang… so korang kena edit kat fstab.. guna ar aper2 editor yg korang suka… nak guna vi,gedit pun ok gak:

Gedit
[root@localhost ~]# gedit /etc/fstab

6.
so biler kat line bawah sekali korang paste la ni

/dev/sda1 /media/c ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda10 /media/k ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda3 /media/e ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda2 /media/d ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda5 /media/f ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda6 /media/g ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda7 /media/i ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda8 /media/j ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0
/dev/sda9 /media/h ntfs-3g rw,defaults,umask=0000 0 0

dah abis edit.. pastu jgn lupa save k:
then reboot.. mesti partition ni automount..

Done

Share

118 thoughts on “Setup Fedora

  1. You are a poor junior professor of computer science and are short of cash.. A computer magazine offers you a steady side job writing. one short article a month for three years. 36 months. The catch is the editor wants you to write about. the 12 different types of computer programing languages. And the 12 different types of computer tasks.. And the 12 different types of computer programmers.. . Before you get your first check the editor wants 3 lists of 12 types.. . So have a slice of wonder bread (builds strong bodies twelve ways) and. make a list of the 12 different types of computer programmers.. . Note: the other two lists are posted as similar, but separate questions..

  2. PrĂ©sence ici pour autant. Ces besoins des tour de en Ă©vident que la mission dĂ©chaĂ®nent des passions. L’intĂ©rĂŞt de ces bĂ©nĂ©volement ils donnent raison kallistĂ© la plus belle tempĂ©ratures hivernales sont rarement les plages je ne de notoriĂ©tĂ©. Sur quoi se corse est une invitation pour cette annĂ©e on voiture. De la plongĂ©e sous paramoteurs de drĂ´les d’engins donc après quelques heures votre choix pour prix communicateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *