How to Create ZFS File Systems

 

 

This disk in this tutorial is creating with SAN storage disk
# zpool create zdata99 c4t60060E8015320C000001320C00006E7Dd0 c4t60060E8015320C000001320C00006E7Ed0
# zfs create zdata99/d01
# zfs create zdata99/d02
# zfs set quota=496G zdata99/d01
# zfs set quota=496G zdata99/d02
# zfs set mountpoint=/ftp/d01 zdata99/d01
# zfs set mountpoint=/ftp/d02 zdata99/d02
# zfs set mountpoint=none zdata99

Share

HBA on Solaris

 

# fcinfo hba-port
HBA Port WWN: 2100001b3290e354
OS Device Name: /dev/cfg/c1
Manufacturer: QLogic Corp.
Model: 375-3355-02
Firmware Version: 4.04.01
FCode/BIOS Version:  BIOS: 2.2; fcode: 2.1; EFI: 2.0;
Serial Number: 0402R00-0919702814
Driver Name: qlc
Driver Version: 20090415-2.30
Type: N-port
State: online
Supported Speeds: 1Gb 2Gb 4Gb
Current Speed: 4Gb
Node WWN: 2000001b3290e354
HBA Port WWN: 2100001b3291a80e
OS Device Name: /dev/cfg/c3
Manufacturer: QLogic Corp.
Model: 375-3355-02
Firmware Version: 4.04.01
FCode/BIOS Version:  BIOS: 2.2; fcode: 2.1; EFI: 2.0;
Serial Number: 0402R00-0925728376
Driver Name: qlc
Driver Version: 20090415-2.30
Type: N-port
State: online
Supported Speeds: 1Gb 2Gb 4Gb
Current Speed: 4Gb
Node WWN: 2000001b3291a80e
#

 Click more for more details:

Read moreHBA on Solaris

Share

Veritas Cluster – Commands

Veritas Cluster – Commands

 

VRTSvcs        VERITAS Cluster Server
VRTSvcswz      VERITAS Cluster Server Wizard
VRTScsga       VERITAS Cluster Server Graphical Administrator
VRTSgab        VERITAS Group Membership and Atomic Broadcast
VRTSllt        VERITAS Low Latency Transport
VRTSvcsor      VERITAS Cluster Server Oracle Enterprise Extension
VRTSvcssy      VERITAS Cluster Server Sybase Enterprise Extension
VRTSperl       VERITAS Perl for VRTSvcs

Read more for more details :  

Read moreVeritas Cluster – Commands

Share

How to fix prtdiag hanging

 

 

If your facing the hanging process when run the prtdiag command. Please follow step below..

 

======================== IO Configuration =========================

IO
Location    Type  Slot Path                                          Name                      Model
———– —– —- ——————————————— ————————- ———
MB/PCIE      PCIE   MB          /pci@0/pci@0/pci@1/pci@0/pci@1/pci@0     pci-pciexclass,060400
MB/NET0      PCIE   MB      /pci@0/pci@0/pci@1/pci@0/pci@2/network@0    network-pciex8086,105e
MB/NET1      PCIE   MB    /pci@0/pci@0/pci@1/pci@0/pci@2/network@0,1    network-pciex8086,105e
MB/NET2      PCIE   MB      /pci@0/pci@0/pci@1/pci@0/pci@3/network@0    network-pciex8086,105e
MB/NET3      PCIE   MB    /pci@0/pci@0/pci@1/pci@0/pci@3/network@0,1    network-pciex8086,105e
MB/PCIE      PCIE   MB                     /pci@0/pci@0/pci@2/scsi@0         scsi-pciex1000,58 LSI,1068E

Environmental Status

 

Fan sensors:   <<<<<<<<<<<<< hanging here:

 

What is picl:

svc:/system/picl:default                           platform information and control

 

 

# svcs -a |grep picl
online         Dec_19   svc:/system/picl:default

# svcadm -v disable svc:/system/picl:default
svc:/system/picl:default disabled.

# svcs -a |grep picl
disabled       23:08:14 svc:/system/picl:default

#wait a minutes before enable the picl back

# svcadm -v enable svc:/system/picl:default
svc:/system/picl:default enabled.

# svcs -a |grep picl
online         23:12:13 svc:/system/picl:default

Share

No One Knows, I’m Crying

 

 

No One Knows, I’m Crying… a lot of things in my minds… I try my best to be the best…but sometimes i thinks its not good enough… Its my fault ? … its come from myselft …?  its because of you Adi ?

Mungkin kadang2 aku memaksa, mungkin kadang2 aku terlampau mengikut perasaan, dan mungkin kadang2 aku berpikir terlampau jauh.

Kadang2 aku rasa aku tak mampu nak buat semua benda, tapi aku berusaha, dan ada masa aku memaksa diri utk buat benda yang susah dalam hidup.

Mampu tak aku mencapai cita2 yang aku kejar..impian yang aku idam2kan dalam hidup. Banyak impian aku untuk tahun ni.. aku berusaha untuk dapatkan semua tu…. tapi adakah aku berdaya berdiri sendiri….

dan hari ni satu perkataan yang paling susah aku nak sebut dah keluar…MATI… kenapa…entahlah….semua orang takut akan mati….tapi tu lumrah manusia… yang penting kita kena redha dan bersyukur dengan nikmat Allaw swt. Selagi nyawa ada di badan, selagi tu la kita kena berusaha dan beribadah pada Allah.

Mampu tak aku mengubah diri aku ni, betul tak segala tindakan aku selama ni…aku akan cuba buat yang terbaik..aku rela berkorban apa saja…untuk melihat satu senyuman. Aku sanggup bayar berapa skalipun untuk melihat senyuman tu… biarkan terpaksa bergadai nyawa… yang penting aku nak tengok orang dekat dengan aku gembira….orang yang aku sayang sentiasa ada di sisi aku setiap masa…

Share

Passport dah siap

Pagi tadi g Pejabat Imigresen kat Pusat Bandar Damansara, punya la ramai orang….dari kul lapan…pastu ambik no dapat 1205.. Current baru 1070… beratus lagi ada…then dalam kul 11 lebih baru dapat g counter bagi form and bayar ….

Pastu kul 1 lebih baru dapat passport….lega skit semua dah settle.. lagi 2 minggu dah nak g dah….ahaks..laptop xder lagi ni….nak kena beli cepat2…owwhhh .. 🙁

Share